VERBOND DER BELGISCHE BEROEPSVERENIGINGEN VAN ARTSEN-SPECIALISTEN

COVID-19

OVERLEGFORUMS

Zone privee
22.08.2019 09:23 Leeftijd: 5 yrs
Categorie: E-SPECIALIST

e-specialist nr. 753 : Prijs van de Specialist van het jaar 2019

verstuurd naar de leden van de bij het VBS aangesloten beroepsverenigingen op 22.08.2019


Geachte dokters,
 
Op zaterdag 23 november 2019 zullen Artsenkrant en het VBS voor de derde keer een arts-specialist huldigen die door zijn of haar collega’s tot ‘Specialist van het Jaar’ is verkozen. 
 
Het stramien van deze verkiezing is ondertussen genoegzaam bekend : de bij het VBS aangesloten beroepsverenigingen schuiven tegen het einde van de zomer een kandidaat naar voren die volgens hen over de vereiste kwaliteiten beschikt om in aanmerking te komen voor de award.
 
Nog even die kwaliteiten op een rijtje: communicatieve en empathische vaardigheden in relatie tot patiënten; communicatieve en samenwerkingsvaardigheden in relatie tot collega’s specialisten, huisartsen, verpleegkundigen en (ziekenhuis)personeel; extraprofessionele activiteiten binnen de gezondheidszorg (in welke mate helpt zijn/haar (sociaal) engagement het beroep/vakgebied/gezondheidszorg vooruit?); mate van leiderschap/managementcapaciteiten; kwaliteit van het medisch-wetenschappelijk onderzoek rekening houdende met de setting (extramuraal, perifeer, universitair ziekenhuis) en mate van integratie/toepassing van innoverende medische technieken in de dagelijkse praktijkvoering.
 
Vervolgens selecteert een vakjury, samengesteld uit actoren uit de gezondheidszorg, 5 Vlaamse en evenveel Franstalige genomineerden uit de ingediende kandidaturen. Zij houden minstens evenveel rekening met een goede motivatie aan de hand van bovengenoemde criteria als met een lijvig cv.
 
Wie mag wie voordragen? Simpel: elke arts-specialist mag om het even welke Belgische arts-specialist, inclusief zichzelf, voordragen via een e-mail uiterlijk op 1 september 2019 naar het adres info@vbs-gbs.org. Het VBS-secretariaat zorgt ervoor dat de voorstellen bij de juiste beroepsvereniging terechtkomen.
 
De enige specialisten die niet in aanmerking komen voor een nominatie zijn de genomineerden van de vorige editie. De portretten van de genomineerden zullen in september en oktober wekelijks in de Artsenkrant/Journal du Médecin verschijnen, waarna de lezers een maand lang kunnen stemmen.
 
De uitreiking van de prijs van de Specialist van het Jaar op 23 november in Living Tomorrow Vilvoorde zal gekoppeld worden aan een symposium.
 
In het tijdschrift nr. 3 van De Arts-Specialist werd een oproep gedaan tot kandidaturen. Tot nu toe zijn nog maar enkele spontane kandidaturen binnen gekomen. Daarom doen wij nog een extra-oproep via het bestuurscomité.
 
Met vriendelijke groeten.

VBS