VERBOND DER BELGISCHE BEROEPSVERENIGINGEN VAN ARTSEN-SPECIALISTEN

Zone privee
17.12.2014 08:18 Leeftijd: 10 yrs
Categorie: E-SPECIALIST

e-specialist nr. 484: De Geneesheer-Specialist nr. 8 december 2014 is nu online


Inhoud:

KCE-rapport over zeldzame kankers:
niet-universitaire werkgroepen doen concrete voorstellen

Op 10 februari 2014 publiceerde het KCE zijn rapport nr. 219 ‘Organisation of Care for Adults with a Rare or Complex Cancer’. Hoewel het een bekommernis is voor elke specialist dat moderne oncologische zorg op een kwalitatief hoogstaande manier wordt georganiseerd en verstrekt, waarbij de beschikbare expertise, de wetenschappelijke kennis en de multidisciplinaire werking maximaal worden benut, deden de aanbevelingen in het rapport bij velen de wenkbrauwen fronsen. De studie leek namelijk op maat geschreven van de universitaire centra, die, als de voorstellen van het KCE werkelijkheid worden, de behandeling van alle kankers monopoliseren. Dit terwijl ook in niet-universitaire ziekenhuizen een hele reeks artsen-specialisten betrokken zijn bij het management van zeldzame tumoren en er bijna dagelijks mee te maken krijgen.

Om een constructief antwoord te kunnen bieden aan het KCE en aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, besloten het VBS en de BVAS om samen oncologische werkgroepen op te richten voor elke soort “zeldzame” kanker die het KCE in zijn rapport onderscheidde. De bedoeling was dat een aantal direct betrokken specialisten hun expertise binnen het niet-universitaire werkveld zouden bundelen om de door het KCE geformuleerde aanbevelingen te analyseren en aan te vullen. Op die manier willen de niet-universitaire ziekenhuizen hun rechtmatige plaats opnemen in de oncologische zorg.

In dit tijdschrift vindt u de schriftelijke neerslag van de vergaderingen van de werkgroepen die konden worden samengesteld, met opmerkingen en concrete voorstellen. In de elektronische versie van dit tijdschrift kunt u klikken op de titel van elke werkgroep om de voorstellen van het KCE te raadplegen.

Lees verder…

 

Werkgroep "Rare Haematological Cancers"

Lees verder…

 

Werkgroep "Cancers of the Central Nervous System" 

Lees verder…

 

Werkgroep "Cancers of the Head and Neck"

Lees verder…

 

Werkgroep "Neuroendocrine tumours"

Lees verder…

 

Werkgroep "Rare Cancers of the Female Genital System"

Lees verder…

 

Werkgroep "Cancers of the Oesophagus"

Lees verder…

 

Werkgroep "Cancers of the Pancreas"

Lees verder…

 

Werkgroep "Rare Hepato-Biliary Cancers"

Lees verder…

 

Werkgroep "Cancers of the Peritoneum-Carcinomatosis"

Lees verder...