VERBOND DER BELGISCHE BEROEPSVERENIGINGEN VAN ARTSEN-SPECIALISTEN

Zone privee
21.02.2020 14:44 Leeftijd: 4 yrs
Categorie: E-SPECIALIST

e-specialist nr. 774 : nieuw KB betreffende blootstellingen met medisch-radiologische uitrustingen

verstuurd naar de leden van de bij het VBS aangesloten beroepsverenigingen op 21.02.2020


Geachte dokter,
 
In het Belgisch Staatsblad van 20 februari 2020 is het koninklijk besluit betreffende de medische blootstellingen en blootstellingen bij niet-medische beeldvorming met medisch-radiologische uitrustingen verschenen. Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2020.
 
Het KB definieert, vertrekkend vanuit de basisprincipes rechtvaardiging en optimalisatie, wie de betrokken actoren zijn bij de stralingsbescherming van personen die medische blootstellingen ondergaan, welke hun rol en verantwoordelijkheden zijn, en welke opleiding zij hiervoor moeten gevolgd hebben. Daarnaast worden onder meer de informatie aan de patiënt, de kwaliteitsborging en de medische stralingsfysica in meer detail beschreven dan in het vroegere hoofdstuk VI van het ARBIS.
 
Het FANC heeft aangekondigd de komende maanden de verschillende stakeholders te zullen informeren, toegespitst op hun specialisme. Op de website van het Agentschap vindt u meer gedetailleerde informatie over de aangepaste wetgeving. De informatie op deze webpagina zal volgens het FANC tegen 1 maart nog worden geactualiseerd.
 
Klik hier voor de publicatie van het koninklijk besluit
 
Met vriendelijke groet,
 
VBS