VERBOND DER BELGISCHE BEROEPSVERENIGINGEN VAN ARTSEN-SPECIALISTEN

COVID-19

OVERLEGFORUMS

Login

Interpretatieregels i.v.m. evaluatie dementie

De e-specialist, de elektronische nieuwsbrief van het VBS - nr 334

Geachte Dokter,

In het Staatsblad van 22 oktober 2012 verschenen volgende interpretatieregels betreffende de nomenclatuur: 

Art. 2 van de nomenclatuur (Raadplegingen, bezoeken en adviezen, Psychotherapieën en andere verstrekkingen):

INTERPRETATIEREGEL 16
VRAAG
Mag voor de verstrekking 102933 Gespecialiseerd diagnostisch bilan voor dementie uitgevoerd door een geneesheer-specialist N 30 en 102992 voor de geaccrediteerde geneesheer-specialist de voorschrijver dezelfde zijn als de verstrekker ?
ANTWOORD
De verstrekkingen 102933 Gespecialiseerd diagnostisch bilan voor dementie uitgevoerd door een geneesheer-specialist N 30 en 102992 voor de geaccrediteerde geneesheer-specialist zijn enkel aanrekenbaar mits een gemotiveerde schriftelijke verwijzing door de behandelende huisarts of geneesheer-specialist en voor een patiënt met een vermoeden van beginnende dementie. Het is duidelijk dat de voorschrijver verschillend moet zijn van de verstrekker.


Art. 20, § 1, f) van de nomenclatuur (Neuropsychiatrie):

INTERPRETATIEREGEL 04
VRAAG
Hoe wordt de neuropsycholoog vergoed die als bekwame medewerker de opdracht krijgt van de neuroloog, geriater of psychiater om een neuropsychologisch onderzoek met evaluatie van de cognitieve functies bij een patiënt met vermoeden van beginnende dementie uit te voeren ?
ANTWOORD
De geneesheer-specialist die het honorarium int voor de verstrekking 477573 Neuropsychologisch onderzoek met evaluatie van de cognitieve functies bij een patiënt met vermoeden van beginnende dementie K 90 en aan « zijn bekwame helper » (neuro)psycholoog de opdracht geeft om deze verstrekking uit te voeren betaalt de (neuro)psycholoog voor deze opdracht. Hiervoor gebruikt hij het honorarium dat hij voor de verstrekking 477573 ontvangen heeft.

Deze interpretatieregels treden in werking op 1 april 2011.

Met vriendelijke groet,

VBS-GBS